Sömnstörningar - Vi lever i en tid av sömnstress

Sova är något vi alla gör och måste göra. Vissa sover lite, vissa mycket. Somliga sover bra, andra har sömnsvårigheter. Många ställer sig frågan ”sover jag för mycket?” eller ”sover jag för lite?”. Det finns många myter kring sömn och sömnsvårigheter som vi kommer att reda ut nedan.


       Av
Share on facebook-icon twitter-icon    Skriva ut

Kvinna nedstämd Sova är något vi alla behöver göra. Vissa sover lite, andra sover mycket. Somliga sover bra, andra har sömnsvårigheter. Många ställer sig frågan ”sover jag för mycket?” eller ”sover jag för lite?”. De flesta människor sover mellan 7-9 timmar per natt. Några få sover mindre än 4 timmar eller mer än 10 timmar per natt.

Sömnsvårigheter uppkom i samband med den industriella revolutionen då människorna började leva efter klockan och jordbrukssamhället omvandlades till industrisamhälle. Innan sov man några timmar under natten, vaknade och tog hand om hushållet på morgonen, sedan sov man några timmar igen. Detta går inte längre. Vi lever i en tid av sömnstress.

Vad händer om man sover för lite?

Efter en natt händer inte så mycket, men om sömnlatensen pågår länge kan det leda till kortare sömnepisoder under dagen. Det kan även medföra koncentrationssvårigheter och sämre reaktionsförmåga. Vid längre period av sömnlöshet, det vill säga mer än 4 dagar, kan det uppstå kognitiva svårigheter. Det positiva är dock att de kognitiva svårigheterna avtar efter en god natts sömn.

Sömnen består av olika stadier. När man sover går man igenom olika faser av sömn. Sömnen är betydelsefull för då bearbetas bland annat information (konsolidering), men i djupsömnen återhämtar vi oss bäst. Sömnsvårigheter går att behandla väl. Det är dock av stor betydelse att söka hjälp i tid.

Diagnoser som hör till gruppen ”sömnstörningar” är många. Det alla har gemensamt är att de kan leda till trötthet under dagarna som kan framkalla lidande samt ha negativ inverkan på sociala relationer och andra områden, därför bör sömnsvårigheter tas på allvar. Barn och ungdomar uppvisar oftast trötthet under dagarna som kan yttras i hyperaktivt eller annat ovanligt beteende. De goda nyheterna är att sömnstörningar uppstår på grund av vana och kan därmed också tränas bort med psykologisk behandling.

Det finns många myter kring sömn och följande sex punkter är några av dessa:

  • 1. Hela natten måste bestå av djupsömn
  • 2. Om man sover dåligt en natt måste man sova längre natten därpå
  • 3. Sömnstörningar är en katastrof
  • 4. Varje natt måste bestå av mycket god sömn
  • 5. Om man sovit dåligt en natt måste man vila under dagen
  • 6. Åtta timmars sömn är viktigt för alla

Hur man kan förbättra sin sömn själv? Sömnhygien är mycket viktigt för detta:

  • Regelbunden träning.
  • Inget intag av alkohol eller koffein på kvällarna.
  • Ha lugn och ro 15 minuter innan man lägger sig så att kroppen hinner varva ner.
  • Sova i ett mörkt rum så att kroppen kan producera de egna sömnhormonerna.
  • Inte ligga kvar länge i sängen på morgonen.
  • Inga elektroniska hjälpmedel nära sängen vid läggdags.
  • Inga diskussioner eller bråk vid läggdags.
  • Sovrummet ska vara ett område av vila, lugn och ro.

Behöver du hjälp? Vill ni prata? Det är bara att boka en tid, snabbt och smidigt. Vi hos Roxitherapy finns här för er!

Hör gärna av er om ni ha frågor eller funderingar.

Finns det ett ämne som ni vill veta mer om?

Ni är alltid välkomna att kontakta oss Roxitherapy.

 
 
 
 
Die Praxis
DETTA ÄR VI
Instagram
LinkedIn